top of page

Mistral de start

John Klerks en John Sarbach begonnen hun radio carriëre in de 80-er jaren bij piratenstations. Daarna was het duo ook samen bij een aantal Belgische stations actief. In 1985 ging de Lokale Omroep Geldrop ter ziele, die was voornamelijk op TV gericht en dit opende mogelijkheden. Het tweetal begon aan een initiatief voor een nieuwe radiozender in Geldrop. Het oprichten van een radiostation was echter minder makkelijk dan ze dachten. Vooral vanwege het scepsis vanuit de Geldropse gemeenschap. Men zat helemaal niet te wachten op een lokale omroep. En waarom zouden zij het beter doen dan die omroep die ter ziele was gegaan? Maar ze hielden stand, er werd een bestuur opgericht, er kwam een programmaraad en er werden medewerkers aangenomen, aldus John Sarbach. We hadden weinig bestuurlijke ervaring, achteraf gezien had alles een heel stuk sneller en beter gekund, vult John Klerks aan. Het was zelfs even dringen geblazen met een ander initiatief van ene heer Rotgans, die ook een lokale omroep wilde starten. Om Mistral als lokale omroep te laten slagen waren twee factoren doorslaggevend. Wij hadden al geruime tijd contacten met leden van de programmaraad en bovendien woonden wij in Geldrop. De heer Rotgans kwam uit de regio Rotterdam en had geen lokale binding. Wie de naam Mistral verzonnen heeft......? Dat is tijdens een brainstorm sessie gebeurd. John Klerks heeft de naam genoemd, John Sarbach stond de betekenis van Mistral (warme wind) wel aan, waarbij hij de knoop meteen heeft doorgehakt. Op 1 februari 1992 ging de eerste uitzending van Mistral Radio Geldrop de ether in.

Mistral radio 106.3

Vanaf het begin was Mistral vooral een muziekzender. Daarin waren John en Jenny twee echte steun pilaren, zij stonden namelijk garant voor de dagprogrammering. Maar al gauw werden ze geconfronteerd met nieuwe wetten. Een lokale omroep moest naast muziek ook voor de helft van haar zendtijd vullen met informatie en cultuur. Dus moesten er informatiekanalen aan geboord worden zoals verenigingen, stichtingen en politie. Een populair informatief programma was, het middag gevoel, gepresenteerd door John Sarbach. Hij werd dagelijks bijgestaan door Rene van Brakel en Cindy de Koning die na school naar de studio kwamen om te presenteren  Iemand moest ook commissie- en gemeenteraadsvergaderingen gaan verslaan. Omdat John journalistieke ambities had zou hij dat voortaan gaan doen bij Mistral. In 1994 verhuisd Mistral naar de Parallelweg met een compleet nieuwe studio.

Richard
Bart van Heemskerken

Mistral draaide in haar top tijd op zo'n 40 vrijwilligers. Jingles, reclames en groot deel van de vormgeving van het station werden vaak gemaakt door Hans van de Steen. Mistral had op zaterdag een eigen top 30 en op zondag een sport programma Spartacus. De locatie uitzendingen werden in het begin verzorgd door door Hans van der steen en later door Ronnie Verhagen. Bekende programma's waren de Mistral contact lijn, Knuffelrock, Club 106, Tussen ontbijt en lunch, Het middag gevoel, Jukebox bv, Medialandschap, Goedemorgen zonder zorgen, Holder de bolder. Mistral kwam halverwege de jaren '90 in zwaar vaarwater terecht omdat financiele problemen zich opstapelden

GELD NODIG VOOR LOKALE
OMROEP GELDROP (Eindhovens Dagblad - 4/5/1998)

Om de lokale omroep Mistral in Geldrop in stand te houden is het nodig om van de Geldroppenaren twee gulden extra omroepbijdrage te vragen. Dat vinden burgemeester en wethouders. Ze stellen voor om per 1 januari 1999 die extra opslag op de omroepbijdrage in te voeren. De huidige financiele situatie van de omroep is volgens B. en W. zo nijpend dat direct een extra lening aan Mistral van 20.000 gulden nodig is. In totaal is echter een bedrag van 45.000 gulden nodig voor Mistral om de stichting weer gezond te maken. Dit bleek uit het onderzoek dat het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf deed in opdracht van het gemeentebestuur. Dat instituut stelde vast dat Mistral voor het voorbestaan nu helemaal afhankelijk is van de gemeente.Wil Mistral in de lucht kunnen blijven dan is het echter nodig dat naast financiele injecties ook maatregelen in de organisatie van de omroep genomen worden. Burgemeester en wethouders willen pas meer dan de 20.000 gulden lenen aan Mistral, wanneer het omroepbestuur een plan van aanpak voor verbeteringen klaar heeft. Inmiddels heeft het bestuur van Mistral in een brief aan het gemeentebestuur laten weten bezig te zijn met plannen voor een betere bedrijfsvoering.
 

Exxact FM.
In dec 1999 wordt er een samen werking aan gegaan met Exxact FM.
Exxact FM neemt Mistral Radio over. Het productie bedrijf van Exxact zorgt voor de dagprogrammering, en neemt ook de reclame verkoop voor haar rekening. De avond en weekendprogrammering wordt zelf verzorgd door de medewerkers in Geldrop.Via deze constructie wil men de openstaande schulden aflossen.

 

Start Exxact Fm was geen 1 April Grap(bron, Eindhovens dagblad 7-4-2000)
Bestuur, leiding en genodigden van de nieuwe omroep Exxact FM Geldrop hebben zaterdagmorgen om tien uur tevergeefs in de studio aan de Parallelweg staan te wachten op wethouder W. Berkers, hij zou het startsein voor de nieuwe omroep geven.  Ik was in de veronderstelling dat het om een aprilgrap ging, verklaarde Wethouder Berkers. Hij was door de omroep uitgenodigd als speciale gast...

DE GRAP WAS JUIST, DAT HET GEEN GRAP WAS
Tegelijk met de uitnodiging kreeg de wethouder ook de eerste beleidsplannen van de nieuwe omroep. De snelheid waarmee één en ander tot stand was gekomen, leidde tot twijfels bij de wethouder over hoe serieus de start van Exxact was. Ook anderen in het gemeentehuis zouden twijfels hebben gelet over het serieus zijn van een start op 1 april.  Wij hebben hard gewerkt aan een hele mooie accommodatie, een goed opgezette zender, een satellietverbinding voor de nacht uitzendingen, verklaarde bestuurslid Frits de Koning. Hij reageerde laconiek op het afwezig zijn van de wethouder. Je zou kunnen zeggen dat de grap van ons was, dat de nieuwe start juist géén april mop was. -

TECHNICUS WERD HEEL EVEN WETHOUDER
Berkers verklaarde in een reactie, dat hij op de uitnodiging van Exxact een uitgebreid antwoord heeft geschreven. Dit ter onderstreping van zijn overtuiging dat het om een grap ging. Op dit schrijven heeft Berkers geen antwoord meer gehad. Mede daardoor kwam hij tot de conclusie dat zijn gedachte aan een grap dus juist was. De technicus van Exxact heeft zaterdag toen maar zelf de officiële handeling verricht door een jingle in te starten. Exxact is te horen op 94.4 MHz op de kabel en in de ether op 106.3 MHz. (Bron: RadioVisie / Eindhovens Dagblad)

De samenwerking is niet van lange duur geweest. Het moeder bedrijf Exxact had zelf al geen financieel sterke positie en afspraken werden slecht na gekomen. Zo werd het op den duur een onhoudbare situatie voor beide partijen.

"EXXACT GELDROP FAILLIET"(bron mediamagazine)
De lokale omroep van Geldrop, ExxactFM is failliet. Dat bericht Omroep Brabant. Exxact FM heeft de fakkel enige tijd geleden overgenomen van Mistral Radio. Hierdoor zit Geldrop zonder lokale omroep. Het is onduidelijk of het faillisement van ExxactFM Geldrop ook gevolgen heeft voor andere lokale omroepen die onder de naam ExxactFM uitzenden. Het faillisement zou ook te maken kunnen hebben met de gemeentelijke herindeling, waardoor een lokale omroep voor Geldrop overbodig zou worden.

bottom of page